SLAGET VED ZAMA, separatutstilling Galleri Trafo, Asker 21. april – 3. juni 2018

Trafo 04

 

SLAGET VED ZAMA er en samling store oljemalerier og skulpturgrupper fra de siste 5 årene.

Tittelen er hentet fra to malerier som er kopiert etter en slagscene utført på 1500-tallet av en anonym italiensk kunstner. Selve slaget fant sted 202 år f.Kr. og betegner romernes endelige seier over kartagenerne. De sistnevnte benyttet som kjent elefanter, noe som medførte en militærteknisk utfordring for de vanligvis uovervinnelige romerne. Under Scipios ledelse fant de imidlertid elefantenes svake punkt. Det ble blåst i trompeter. De enorme dyrene fikk panikk, løp ut i ørkenen, og romernes seier var et faktum.

Elefanter går også igjen i to andre malerier, av formale årsaker.  Av samme grunn dukker det opp fly, båter, stoler, arkitektur, oliventrær, haner og kvinneskikkelser i bildene. Figurelementene opptrer foran skiftende bakgrunner. Fire malerier beskriver et hjemlig miljø, en opplagsplass for båter på Gressholmen i Oslofjorden. Et av disse maleriene er kombinert med to skulpturer som forestiller et hippiepar. Tyrkiske og russiske landskap er også benyttet i noen malerier, og i andre bilder er de naturalistiske bakgrunnene byttet ut med geometrisk abstraksjon og topografiske og politiske kart.

Kart danner også bakgrunnen for skulpturgruppene, i form av sokkelplater skåret ut i mdf. Tre atletiske kvinneskikkelser er plassert på Sydpolplatået, mens Palestina danner grunnlaget for den bibelske scenen «Noli Me Tangere» som beskriver Jesus og Maria Magdalenas møte etter at førstnevnte har stått opp av graven. En sortkledd feier er montert på Svartehavet. Et møte mellom en kenguru og en kvinne i håndstående finner sted på Australia, og et møte mellom en schæfer og en vannpumpe på et samlet Tyskland.

 

Daniel Østvold , Droner 1

 

Trafo 05

 

Trafo 02

 

Trafo 07

 

Trafo 06

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s